Mijn hoofd vol met letters

Opdrachtgever privé project

Doel vormgeven van de boekomslag van een verhalenbundel

Producten omslag ontwerp

september 2019

Bekijk de afbeeldingen groter door erop te klikken!


Hoe ik het heb gemaakt

Het verschil tussen nu en toen ik het maakte

Dit project maakte ik voordat ik de crossmedia opleiding ging volgen. Nu zou ik het heel anders aanpakken, met bijvoorbeeld InDesign, waarbij je veel gemakkelijker marges en afloopgebieden kunt instellen. Dat programma had ik niet in de zomervakantie dat ik het maakte, en dus heb ik het gemaakt in Photoshop. De marges kloppen nog steeds, maar deze manier is een stuk omslachtiger.

Dit omslag ontwierp ik voor mijn verhalenbundel. Hierin heb ik voor mezelf al mijn verhalen en gedichten verzameld die ik tussen mijn 8e en 17e schreef. Super leuk voor later, alles bij elkaar.

Het ontwerp proces

Omdat dit boekje een groot deel van mijn jeugd beslaat, vond ik het mooi als ik zelf op het omslag zou staan. Daarom heb ik ervoor gekozen om een foto van de zijkant van mijn gezicht te gebruiken. Hiervoor heb ik me laten inspireren door het omslag van Hashtag Hiernamaals, al heb ik er uiteraard mijn eigen twist aan gegeven.

Eerst maakte ik een kladversie, waarin ik de juiste afmetingen had en keek hoe de afbeelding er ongeveer uit moest gaan zien. Ook bepaalde ik het lettertype en het kleurenpalet.

Dit is daarvan het resultaat.

Ik vond het idee leuk, maar het hoofd te klein, de achtergrond te kaal, de titel vreselijk (eerder had ik nog geen titel kunnen bedenken) en ik vond die op een rare plek staan. Ik ging nog een beetje verder met proberen, bedacht een titel die perfect bij de bundel én het ontwerp van de cover paste, ontfermde me over een aantal details en maakte die dag dit ontwerp.

De letters van de titel plaatste ik gedeeltelijk in het hoofd, en gedeeltelijk in de schouders. Ik vond het mooi om het deel 'Mijn hoofd vol' ook echt in het hoofd te zetten. Het tweede deel, 'met letters', zette ik eronder. Ik wilde het woord 'letters' groter hebben dan de rest, om daar de nadruk op te leggen. Dit kon goed in het schouder-gedeelte van de foto, omdat dit deel wat breder is. Door de tekst over de foto te verspreiden, blijft het een mooi geheel en is het in evenwicht.

Dit ging de goede kant op. De woorden stonden redelijk op de goede plek. Na nog wat schuiven en uitproberen, werd dit de definitieve indeling. 

Wel paste ik de randen van de afbeelding wat aan (die waren vrij korrelig) en herpositioneerde ik de afbeelding, want die vond ik te groot en te dicht bij alle randen staan. Daarmee werd dit het resultaat.

De voorkant was af, tijd om de achterkant en rug erbij te pakken! Voor de achterkant koos ik ervoor drie citaten te gebruiken. Uit elk deel van het boek koos ik er een uit een verhaal dat kenmerkend is voor de periode. Verder vatte ik het boekje nog even samen met:

Deze bundel staat vol met verhalen en gedichten die ik vormde met de letters in mijn hoofd. Duik in een wereld vol gedachten en fantasie. Lees mijn eerste, diepste en nieuwste schrijfsels. Leer mij op een heel andere manier kennen.

Wat naar mijn idee een prima omschrijving is.

Hiernaast zie je de drukproef. Om te checken of alles op de juiste grootte is, printte ik deze afbeelding uit. De lijnen laten zien wat er wegvalt en wat er over blijft. De brede afloopranden (buiten de lijnen dus) zorgen ervoor dat je geen wit ziet aan de binnenkant van het boek, waar het bedrukte vel om het karton van het boek is gevouwen.

Boekenlegger erbij

Mijn boek was af, nu moest ik een drukker vinden. Dat was nog best een uitdaging, want ik hoefde er niet meteen honderd te hebben of zo. Toen ik die eenmaal gevonden had, was er nog even gedoe met het drukklaar maken van de bestanden. Nu ik mijn opleiding doe, weet ik hoe dat moet. Maar drie jaar geleden heb ik daar wat hulp bij gekregen van een vader van een klasgenoot. Heel fijn! Het is een hardcover boek geworden met matte afwerking en wit, glad, glanzend papier. Ook de schutbladen zijn paars bedrukt om het helemaal af te maken.

Op de site van deze drukker zag ik dat je er ook boekenleggers kon laten drukken. Die kans heb ik meteen gegrepen, want hoe leuk is zo'n toevoeging? Dat maakt het project écht af! 

De voorkant baseerde ik op het omslag. Ik gebruikte dezelfde kleuren en tekst. Op de achterkant koos ik voor het donkere paars voor de achtergrond en plaatste ik een 3D-afbeelding van het boek, net zoals bij boekenleggers bij 'echte' boeken vaak ziet. Daaronder zette ik de tekst die het boek samenvat en mijn naam. Zo past alles mooi bij elkaar!